top of page
Etsi
  • Writer's pictureRenata Vuorijärvi

Miksi ihmisellä on tunteet?

Päivitetty: 6. syysk. 2020

Mihin me tarvitsemme tunteita?

Mistä tunteemme tulevat?


Oletko tullut ajatelleeksi, miksi ihmisellä on tun-teet? Kysyn tämän kaikilta, jotka tulevat koulutuk-seeni. Harva pystyy vastaamaan kysymykseeni ym-märrettävällä tavalla.

Eikö olekin erikoista, että valtaosa meistä ei ymmärrä, mistä tunteet tulevat ja mikä niiden tehtävä on.


Kerron jo tässä vaiheessa, että tunteet liittyvät aina tarpeisiin. Tunteet ovat itse asiassa kanava, jonka kautta voimme tulla tietoisiksi tarpeistamme. Tar-vetta emme pysty suoraan havainnoimaan.

Otetaan esimerkki: Jos minulla on nälkä, nälän tunne on ravinnontarpeeni ilmenemismuoto. Mikä on nälän tunteen tehtävä? Helposti ymmärrämme, että se saa meidät liikkeelle tekemään jotain tarpeemme (ravinnontarve) tyydyttämiseksi.


Epämiellyttävien tunteiden tehtävänä on saada meidät liikkeelle tekemään jotain, jotta saisimme tarpeemme tyydytettyä.


Ajattelet ehkä, että tämä pätee vain fysiologisiin tarpeisiimme (perustarpeisiimme), mutta ei kaikkiin tarpeisiimme. Se pätee jopa siinä määrin, että uskon, että kaikki tunteemme liittyvät aina johonkin tarpeeseemme. Tunteet esiintyvät vain parina tarpeen kanssa.


Tunteemme liittyvät aina omiin tarpeisiimme!


Tunne on portti, joka johtaa tarpeeseen. Tunteit-temme kautta pääsemme kosketuksiin tarpeittem-me kanssa. Siksi kannattaa opetella tuntemaan tunteitaan paremmin.


(Lähde: Lars E Granskog) www.rauhallistamo.fi


7 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page